Spullen waarderen en laten repareren

Marleen had tijdens haar studie Schoenhersteller een duidelijk doel voor ogen: repareren moet weer vanzelfsprekend worden.

Haar droom? Een eigen schoenmakerij beginnen en reparatie weer onder de aandacht brengen. Waarom je schoenen weggooien als ze nog een nieuw leven kunnen krijgen? Het is een makkelijke manier om je steentje bij te dragen aan een betere wereld.

In 2016 opende ze de Schoen.Makerette. Marleen heeft een duidelijke missie: het ambacht weer aantrekkelijk maken en het aantal gerepareerde schoenen opschroeven.

Je schoenen laten herstellen was ooit heel gewoon. De snelle mode en ons welvaart zorgt voor enorme bergen wegwerpschoenen, waardoor het milieu zwaar wordt belast en het aantal schoenmakers daalt.

Ons aankoop- en weggooigedrag kan hier verandering in brengen door kwalitatief goede spullen te kopen, je spullen te waarderen, goed te onderhouden en te laten repareren.

Helaas is het mooie ambachtsvak is erg vergrijsd. Er worden nog maar weinig jonge ambachtsmensen opgeleid en daar moet verandering in komen.

Met zijn allen kunnen we de vraag naar reparaties laten groeien, mensen enthousiasmeren voor het ambachtsvak en enthousiastelingen opleiden. Zo dragen we samen meer zorg voor onze planeet.

Wees zuinig op de spullen die je hebt. Waardeer het, repareer het!

De Schoen.Makerette

stelt zich voor

Wie is Marleen?

Het moge duidelijk zijn: eigenaresse Marleen Dijkhof is een schoenmaker met dromen. De eindeloze ambities zijn ontstaan wanneer ze als jong meisje een bijbaan vindt in een schoenmakerij. Hier toont een goedgemutste leermeester haar de fijne kneepjes van een oeroud ambacht.

Met een vakopleiding op zak en een schat aan praktijkervaring rijker, opent ze in 2016 haar eigen zaak in de Van der Pekbuurt. Een plek waar ruimte is om kennis te delen en krachten te bundelen.